Kawa to napój szlachetny i z wielkimi tradycjami, który rozbudza o poranku i poprawia samopoczucie milionom ludzi na całym świecie każdego dnia. W jakiej formie kawa jest najsmaczniejsza?
Znamy co najmniej kilka różnych sposobów przygotowania kawy. Nie zawsze jednak mamy wystarczająco dużo czasu na tworzenie wymyślnego naparu, dlatego też często po prostu zalewamy kawę sypaną gorącą wodą bądź uruchamiamy ekspres. Najbardziej zabiegani i ścigani przez uciekający czas czy obowiązki wybierają kawę rozpuszczalną, która niestety niewiele ma wspólnego z prawdziwą, dobrze przygotowaną, klasyczną kawą.
Wspomniany wcześniej ekspres to jeden z najpopularniejszych sprzętów jaki kupujemy do kuchni, w pierwszej kolejności. Jest on doskonałym pomysłem na prezent na nowe mieszkanie, upominkiem urodzinowym czy ślubnym dla młodej pary. Każdy fan czarnego naparu, gdy może, najczęściej korzysta z ekspresu, bo pozwala on na wyciągnięcie maksimum smaku i aromatu z kawy.
Ekspresowa kawa
Rynek obfituje w różne modele ekspresów. Są to urządzenia nie tylko różniące się parametrami, ale przede wszystkim sposobem parzenia kawy i ceną. Pomijając urządzenia specjalistyczne, do użytku w lokalach usługowych, do domu możemy wybrać jeden z dwóch głównych rodzajów ekspresów: ciśnieniowych albo przelewowych. Pierwsze z nich można podzielić dodatkowo na trzy podkategorie, automatyczne, kapsułkowe oraz kolbowe. Ekspresy przelewowe, to najprostsze konstrukcje, w których zmielona kawa znajduje się w filtrze o dużej przepuszczalności, do którego podawana jest gorąca woda. Przelewowe ekspresy są tanie w zakupie, jednak nie są w stanie w pełni oddać smaku ziaren kawy.
Zupełnie inaczej sytuacja wygląda w przypadku ekspresów ciśnieniowych. Tutaj najważniejszym czynnikiem, poza mielonym ziarnem, jest gorąca woda podawana pod ciśnieniem do zbiorniczka z kawą. Dzięki temu połączenie ciśnienia i gorącej wody wtłaczanej w kawę, powoduje optymalne wykorzystanie produktu i wyciągnięcie z niego maksymalnego aromatu i intensywnego naparu.
Najprostszymi ekspresami ciśnieniowymi są wersje kolbowe. Zmodyfikowane ekspresy tego typu są od dziesiątków lat używane zarówno w gastronomii, jak i prywatnych domach. Zasada działania jest prosta, do specjalnej kolby ręcznie wsypuje się, a następnie ubija kawę, którą montuje się u wylotu dyszy ze sprężoną, gorącą wodą. Po przygotowaniu naparu wystarczy odbezpieczyć i zdemontować kolbę, a następnie opróżnić ją, aby była gotowa do dalszej pracy.
Zdjęcia: delonghi.com
Modyfikacją tego typu ekspresu są wersje kapsułkowe. W nich kolbę zamieniono na specjalne, jednorazowe kapsułki, które zastępują klasyczną kolbę. Po zaparzeniu kawy, całą kapsułkę usuwa się z urządzenia. Ekspresy kapsułkowe mają być mniej zajmującą alternatywą dla ich odpowiedników kolbowych. Takie rozwiązanie jest czystsze, a także pozwala zaparzać więcej rodzajów napojów (chociaż mając odpowiednie składniki, takie same napary możemy przygotować w klasycznej, kolbowej wersji ekspresu).
Ostatnim rodzajem, łączącym niejako dwie powyższe wersje ekspresu ciśnieniowego, jest ekspres automatyczny. Są to rozbudowane w wiele opcji urządzenia, najczęściej posiadające wbudowany młynek do kawy, system spieniania mleka oraz pozwalający przygotowywać różnorodne napoje, praktycznie bez zewnętrznej ingerencji. Do obowiązków użytkownika należy tylko uzupełnianie zbiornika z ziarnami kawy, wody oraz ewentualnie mleka. Działanie urządzenia jest bardzo proste. Wystarczy pod dyszami rozlewczymi ustawić kubek lub filiżankę, wybrać jeden z trybów pracy i uruchomić ekspres. Aromatyczna kawa będzie gotowa w kilkanaście sekund.
Inteligentne ciśnienie
Kawa z ekspresu ciśnieniowego smakuje inaczej. Według wielu smakoszy, po prostu lepiej. To właśnie w taki sposób przygotowuje się kawę w lokalach gastronomicznych i tego rodzaju forma ma najwięcej zwolenników. Możemy jednak pić dobrą kawę bez wychodzenia z domu.
Zakup najprostszego kolbowego ekspresu ciśnieniowego to koszt kilkuset złotych. W wielu promocjach znaleźć można wersje kapsułkowe w niskich cenach, jednak musimy brać pod uwagę cenę samych wkładów, które mogą być nieopłacalne. Najlepiej więc zastanowić się czy bardziej kalkuluje nam się samodzielne mielenie i przygotowywanie kolby z kawą, czy wolimy bez zbędnego brudzenia korzystać z kapsułek.
Zdjęcia: delonghi.com
Innym - droższym, ale dającym więcej możliwości - jest zakup ekspresu automatycznego. Ceny takich urządzeń zaczynają się od około tysiąca złotych. Im więcej możliwości, pojemności zbiorników i opcji parzenia, tym będzie drożej. Dla wielu jednak będzie to zakup bardzo opłacalny.
Ciśnieniowy ekspres automatyczny łączy w sobie młynek, spieniacz do mleka i ekspres właśnie. Dzięki temu nie musimy robić nic ponad uzupełnianie produktów eksploatacyjnych. W przypadku wielu urządzeń, nie musimy nawet kłopotać się czyszczeniem ekspresu. Specjalny program zrobi to za nas.
Automatyczne urządzenie pozwala wybierać spośród różnych rodzajów kawy, z różnorodną ilością mleka czy intensywnością smaku i aromatu. Dzięki zastosowaniu zamkniętego zbiornika na ziarna, kawa nie wietrzeje, a mielenie ziaren na bieżąco, tylko w ilości niezbędnej do danego napoju, przekłada się na jakość naparu. Droższe modele ekspresów oferują możliwości "inteligentnego" sprzętu, dzięki czemu mogą być włączone do domowej sieć Wi-Fi. Za jej pomocą możemy ze specjalnej aplikacji na urządzeniu mobilnym, zdalnie - na przykład z łóżka - zaparzyć sobie wyśmienitą, mocną kawę, z którą wstawanie będzie przyjemniejsze.
Zdjęcia: delonghi.com
Takie ekspresy poinformują nas o tym, że kończą się ziarna czy woda w zbiorniku, a także w razie potrzeby dadzą znać o zaistniałych usterkach czy potrzebie serwisu. Nowoczesne konstrukcje są dostępne zarówno jako urządzenia wolnostojące, jak i w formatach do zabudowy. Pozwala to stworzyć spójną całość wpływając na efekt wizualny całej kuchni.
Czy warto więc postawić ekspres w swojej kuchni? Odpowiedź może być tylko jedna. Jeśli jesteś fanem tego aromatycznego naparu, zdecydowanie - tak. Korzystając z ekspresu możemy w domowym zaciszu cieszyć się napojem, który będzie nie tylko poprawiał nastrój, ale także i budował klimat całego domu.