Menu
Zamknij

Guzzanti GZ705

Maszyny do jogurtów

Opis


  • Jogurt to mleko ukwaszone za pomocą odpowiedniego szczepu bakterii. Niektóre z nich mają na dodatek działanie probiotyczne (poprawnie działające na organizm). Zaliczają się do nich m.in. Niektóre szczepy Bifidobacterium, Lactobacillus, Streptococcus.
  • W procesie fermentacji przekształcają one cukier mleczny (laktozę) do kwasu mlekowego i innych produktów ubocznych.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA CZYSTEGO JOGURTU

1.potrzebujesz 1,5 - 2,0 l naczynia (miarki) i miksera.
Wskazówka: upewnij się, czy wszystko jest precyzyjnie wyczyszczone. Wszystko wysusz.
2.Przygotuj około 1,2 l mleka i 130 ml świeżego jogurtu albo 1330 ml mleka i 2 g kultury jogurtowej.
Wymieszaj je skrupulatnie w naczyniu (miarce).
Następnie wlej do 7 szklanych pojemników i zamknij pokrywki.
Rada: jeżeli używasz mleka niepasteryzowanego, musisz je najpierw ugotować w celu
zlikwidowania bakterii i nieczystości, a następnie schłodzić. Mleka UHT nie musisz gotować. Żeby osiągnąć najkorzystniejszy efekt użyj mleka o temperaturze pokojowej.
3.Szklane pojemniki włóż do jogurtownicy i przykryj wieczkiem.
4.Po podłączeniu urządzenia do gniazdka elektrycznego ekran LED na chwilę mrugnie, potem
będzie w trybie wyłączonym.
5.Naciśnij włącznik główny, na wyświetlaczu mruga „10H", do 5 sekund wybierz pożądany czas, w
przeciwnym razie urządzenie włączy się automatycznie.

Wskazówka:

1. Pożądany czas wybierz przyciskiem minutnika, po dokonaniu wyboru naciśnij włącznik główny,
aby aktywować urządzenie.
2. Jeżeli chcesz dokonać zmiany podczas pracy urządzenia, naciśnij i przytrzymaj przez 2 sekundy
włącznik główny, żeby wyłączyć urządzenie, potem możesz ponownie ustawić czas.
6.Po ustawieniu urządzenie jest w trybie pracy i odliczają się godziny. Po upływie ustawionego czasu
urządzenie wyłączy się automatycznie.
7.Pojemniki z jogurtem pozostaw do ostygnięcia, po 3 godzinach włóż je do lodówki.

Rada:

Mleko zawiera laktozę. Zmienia się w kwas mlekowy pod wpływem bakterii mlecznych (kultury
jogurtowej), co pozwala na tworzenie jogurtu, dzięki czemu zachodzi ten cykl. Jogurtownica zagwarantuje
najkorzystniejszą temperaturę dla wzrostu kultury jogurtowej.
Mleko nie może zawierać żadnych innych bakterii, ponieważ mogłoby to zanieczyścić jogurt. Dlatego
zapewnij maksymalną czystość, przeważnie w kontakcie z mlekiem. Mleko możesz przed dodaniem kultury
jogurtowej przegotować i pozostawić do ostygnięcia do ok. 40 stopni.

  • Możesz zastosować czystego jogurtu do produkcji jogurtu zawierającego owoce albo jogurtu o innym smaku.
  • Twoja kreatywność nie musi mieć żadnych granic, ale nie rób tego, dopóki nie przygotujesz jogurtu, w innym razie twój przepis nie będzie korzystny.

Jogurt owocowy

  • Zmiksuj świeże owoce lub użyj dżemu owocowego.

Inny smak:

Dodaj cukier waniliowy, wanilię, orzechy, kawałki czekolady, nugat, płatki kokosowe albo inne dodatki, aby
doprawić jogurt.

Tzatziki:

Dodaj obranego ogórka, czosnek do jogurtu i trochę oliwy z oliwek.

Wskazówki

  • Jogurt domowy jest z zasady bardziej kremowy i nie jest tak gęsty jak jogurt ze sklepu.
  • podczas przygotowania może się oddzielić woda, lecz jest to zupełnie normalne. Wylej ją albo wmieszaj.
  • swego jogurtu możesz zastosować jako starter dla kolejnej porcji. Im częściej to powtórzysz, tym rzadszy

będzie twój jogurt. Gdy będzie już nad wyraz rzadki, musisz zacząć z nowym kupionym jogurtem.

  • Jeżeli użyjesz tylko 900 ml mleka, twój jogurt będzie bardziej gęsty.
  • Jeżeli dodasz 3-4 łyżki mleka w proszku, jogurt będzie bardziej gęsty.
  • Jogurt będzie bardziej gęsty, jeżeli przed skonsumowaniem odstawisz go do lodówki na 1 dzień.
  • Mleka UHT nie trzeba gotować przed przygotowaniem jogurtu.
  • Zamiast kultury jogurtowej z innego jogurtu możesz wykorzystać jeszcze proszku jogurtowego dostępnego w sklepach.
  • Jogurt możesz przygotować także z mleka sojowego, w takim przypadku użyj jako kultury startera jogurtu przygotowanego z mleka sojowego

Opinie - 0 opinii

+ Dodaj opinię

Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.