w całości wykonany z metalu, mocny i trwały, jest miniaturą cukierniczej maszyny zawodowej i mistrzem świata w ubijaniu. Jest pożądany jako nadzwyczajne urządzenie nie tylko do wyrabiania wszelkich ciast z drożdżowym na czele, lecz także do
- tarcia
- mielenia,
-przecierania
-wałkowania, a także innych żmudnych czynności, z reguły dotąd wykonywanych ręcznie.
Największą zaletą miksera planetarnego KitchenAid to to,że zastępuje aż kilkanaście najróżniejszych maszyn kuchennych.
Uchylna głowica usprawnia dostęp do dzieży, a także podmianę narzędzi miksera.
Z tym mikserem w przyjemny sposób upieczesz każde ciasto, przypomnisz sobie smak domowego chleba i babcinego makaronu..
Mikser KitchenAid zawodowcy zwykli nazywać ubijaczką planetarną.
Planetarną - ze względu na podobieństwo ruchu jego narzędzi, do ruchu Ziemi dookoła Słońca. Mieszadło, hak i rózga obracają się w dzieży podobnie: wokół swojej osi, a jednocześnie po jej obwodzie - w kierunku przeciwnym. To rozwiązanie konstrukcyjne, opatentowane w USA w 1919 roku, jest nad wyraz sprawne i skutkuje tym, że miksery KitchenAid znamionują się rewelacyjnym napowietrzaniem wyrabianych mas. Każde z narzędzi miksera ma swoją specjalizację:
Rózga służy np. Do bicia śmietany, piany z białek, lodów, majonezu i osiąga w tym prawdziwe mistrzostwo świata. Znakomicie udają się bezy i biszkopty.
Mieszadło służy np. Do przygotowywania ciasta na pierogi, babki ucierane, pierniki, rozbije i napowietrzy biały ser na sernik. Można je użyć równocześnie do przygotowania kremów budyniowych i maślanych, jak i do ziemniaczanego purée i wyrabiania mielonego mięsa na kotlety i masy pasztetowej.
Mieszadło służy np. Do przygotowywania ciasta na pierogi, babki ucierane, pierniki, rozbije i napowietrzy biały ser na sernik. Można je użyć równocześnie do przygotowania kremów budyniowych i maślanych, jak i do ziemniaczanego purée i wyrabiania mielonego mięsa na kotlety i masy pasztetowej.
Możliwości miksera nie ograniczają się jedynie do pracy w dzieży. Wielka gama nietrudnych w konstrukcji przystawek
(w dodatku dostępne w naszym sklepie), pozwala wykonać szybciej i łatwiej mnóstwo męczących kuchennych czynności, pomiędzy innymi:
- mielenie
- przecieranie pomidorów, żurawin malin (z oddzieleniem pestek i skórek)
- tarcie, szatkowanie, krojenie w plasterki i w kostkę
- wałkowanie, wykrawanie i wyciskanie rozmaitego typu makaronów,
- lepienie pierożków ravioli,
- robienie domowych kiełbasek,
- lodów,
- mielenie zboża na mąkę i na płatki,
- wyciskanie soków z cytrusów,
- wyciskanie soków nektarowych,
- otwieranie puszek