w całości wyprodukowany z metalu, konkretny i trwały, jest miniaturą cukierniczej maszyny zawodowej i mistrzem świata w ubijaniu. Jest pożądany jako wspaniałe urządzenie nie tylko do wyrabiania wszystkich ciast z drożdżowym na czele, ale także do
- tarcia
- mielenia,
-przecierania
-wałkowania i innych żmudnych czynności, z reguły dotąd wykonywanych ręcznie.
Największą zaletą miksera planetarnego KitchenAid to to,że zastępuje aż kilkanaście zróżnicowanych urządzeń kuchennych.
Uchylna głowica ułatwia dostęp do dzieży oraz zamianę narzędzi miksera.
Z tym mikserem w miły sposób upieczesz każde ciasto, przypomnisz sobie smak domowego chleba i babcinego makaronu..
Mikser KitchenAid zawodowcy zwykli nazywać ubijaczką planetarną.
Planetarną - ze względu na podobieństwo ruchu jego narzędzi, do ruchu Ziemi dookoła Słońca. Mieszadło, hak i rózga obracają się w dzieży podobnie: wokół swej osi, a równocześnie po jej obwodzie - w kierunku przeciwnym. To rozwiązanie konstrukcyjne, opatentowane w USA w 1919 roku, jest istotnie efektywne i skutkuje tym, że miksery KitchenAid znamionują się rewelacyjnym napowietrzaniem wyrabianych mas. Każde z narzędzi miksera ma swoją specjalizację:
Rózga służy np. Do bicia śmietany, piany z białek, lodów, majonezu i osiąga w tym prawdziwe mistrzostwo świata. Doskonale udają się bezy i biszkopty.
Mieszadło służy np. Do przygotowywania ciasta na pierogi, babki ucierane, pierniki, rozbije i napowietrzy biały ser na sernik. Można je zastosować równocześnie do przygotowania kremów budyniowych i maślanych, jak i do ziemniaczanego purée i wyrabiania mielonego mięsa na kotlety, a także masy pasztetowej.
Mieszadło służy np. Do przygotowywania ciasta na pierogi, babki ucierane, pierniki, rozbije i napowietrzy biały ser na sernik. Można je wykorzystać równocześnie do przygotowania kremów budyniowych i maślanych, jak i do ziemniaczanego purée i wyrabiania mielonego mięsa na kotlety i masy pasztetowej.
Możliwości miksera nie ograniczają się tylko do pracy w dzieży. Spora gama przystępnych w montażu przystawek
(jeszcze przystępne w naszym sklepie), pozwala wykonać szybciej i łatwiej niemało męczących kuchennych czynności, pomiędzy innymi:
- mielenie
- przecieranie pomidorów, żurawin malin (z oddzieleniem pestek i skórek)
- tarcie, szatkowanie, krojenie w plasterki i w kostkę
- wałkowanie, wykrawanie i wyciskanie zróżnicowanego rodzaju makaronów,
- lepienie pierożków ravioli,
- robienie domowych kiełbasek,
- lodów,
- mielenie zboża na mąkę i na płatki,
- wyciskanie soków z cytrusów,
- wyciskanie soków nektarowych,
- otwieranie puszek