Pozbądź się skroplonej pary z kuchni!
Okap do zabudowy o szerokości 90 cm wytworzony ze stali nierdzewnej z jedyną na rynku technologią Steam off system, która likwiduje kondensację pary. Sterowanie dotykowe na szklanej osłonie, max. Sprawność 430 m 3/h.
Charakterystyka okapu Ilma Touch
Klasa energetyczna
Przedstawione wyniki uzyskano przy zaimplementowaniu rzetelnych, skrupulatnych i odtwarzalnych procedur pomiarowych. Metody pomiarów i obliczeń zgodne z "ROZPORZĄDZENIEM DELEGOWANYM KOMISJI (UE) NR 65/2014".
-------- właściwości-----------
• Kolor: inox
• Szerokość: 90 (cm)
• liczba programów: 4
• Sterowanie: sensorowe
• Klasa energochłonności: A
• Roczne zużycie energii: 31 (kWh)
• Głośność: 54 (dB)
• Klasa filtracji tłuszczu: F
• Klasa oświetlenia: A
• Klasa skuteczności przepływu: B
• Filtry przeciwtłuszczowe: kasetowe do mycia w zmywarce
• produktywność MAX: 430 (m3/h)
• Średnica wylotu: 12 cm
• Oświetlenie: 2 x LED S2000 3000K
PODWÓJNY RUCH POWIETRZA. KONIEC Z KONDENSACJĄ!
Steam Off System: jedyna technologia na rynku, która likwiduje kondensację pary. Technologia Steam Off jest skuteczna, jednocześnie w przypadku konwencjonalnych kuchni jak i progresywnych płyt indukcyjnych. Płyty indukcyjne dzięki swej wysokiej skuteczności nie kreujeją wystarczająco dużo ciepła wokół siebie, żeby oparypodwyższały się w stronę okapu. Z tego powodu problem kondensacji podczas korzystania z płyt indukcyjnych jest bardziej widoczny. Dynamika pracy okapu systemu przypomina oddychanie. SOS (Steam Off System) to opatentowany przez firmę Faber specjalny nawiew, który wytwarza kontrolowane strumienie powietrza układające się w wiry. Prowadzą one powietrze ku górze, rozszerzając wydajność pochłaniania oparów i pary wodnej. Cykl ten, uniemożliwia osadzaniu się pary i likwiduje kondensację na powierzchni okapu i sąsiadujących meblach. Wykonany ze stali rdzoodpornej, model ten jest zaopatrzony w funkcjonalną, ruchomą, szklaną klapkę ze sterowaniem, która w dodatku zwiększa skuteczność pochłaniania pary i zapachów. Efekt? Koniec z kondensacją!
unikatowY KOMFORT FABER
Płyty indukcyjne produktywnie kierują ciepło do podgrzewanego naczynia. Tylko drobna część energii jest rozpraszana w postaci unoszącego się do góry strumienia gorącego powietrza. Kreuje to perfekcyjne warunki do rozpraszania pary wodnej, która w zetknięciu z zimna ścianą albo meblem zmienia się a krople wody. Z czasem wilgoć może uszkodzić obudowę okapu albo meble kuchenne.
ekskluzywna technika SOS firmy FABER rozwiązuje ten problem raz na zawsze!
technika Steam Off jest skuteczna, zarówno w sytuacji klasycznych kuchni jak i nowoczesnych płyt indukcyjnych. Płyty indukcyjne dzięki swej wysokiej sprawności nie stwarzają wystarczająco dużo ciepła wokół siebie, żeby oparypodciągały się w stronę okapu. Z tego powodu problem kondensacji podczas korzystania z płyt indukcyjnych jest bardziej widoczny. Dzięki systemowi Steam Off można pozbyć się przykrego problemu kondensacji i zbieraniu się wilgoci wokół okapu i pod nim!
TECHNOLOGIE NA PLUS DLA CIEBIE!
\
STEAM OFF SYSTEM - Faber w pełni eliminuje efekt skraplania się pary wodnej pod okapem i wokół niego chroniąc meble zabudowujące okap. Powietrze wdmuchiwane pod okap poprzez specjalne dysze o spiralnym zarysie i zmiennej geometrii buduje dwa wiry, które rozszerzają efektywność zasysania oparów.
szybkośĆ INTENSYWNA - przy uruchomieniu tej funkcji uzyskuje się maksymalną wydajność zasysania w ograniczonym czasie. Jej zadaniem jest dostosowanie okapu do specjalnych wymagań. Funkcja jest aktywna poprzez 6 min., po czym okap automatycznie przełącza się na poprzednio wybraną prędkość roboczą.
OŚWIETLENIE LED - postępowa, energooszczędna technologia LED daje przyjemne, naturalne światło, które poprawnie odzwierciedla prawdziwe kolory, zapewniając nadzwyczajną widoczność zużywając tylko 2W.
progresywne sterowanie sensorowe Faber umieszczone na froncie szklanej osłony powoduje, że okap jest wyjątkowo łatwy w obsłudze. Starczy delikatnie dotknąć wybranego przycisku, żeby natychmiast zmienić prędkość, oświetlenie lub prędko pozbyć się pary wodnej!
Rozkładana osłona ze szkła hartowanego stanowi dodatkową ochronę frontów meblowych przed wilgocią i ciepłem.
JAKOŚĆ POTWIERDZONA PONAD 60-LETNIM DOŚWIADCZENIEM
Na jakość okapów Faber składa się ponad 60 lat doświadczenia w zakresie oczyszczania powietrza w kuchniach. Dzięki wyjątkowemu doświadczeniu i nieszablonowym umiejętnościom jakość Faber można zobaczyć, poczuć i dotknąć w każdym szczególe. Jakość Faber to jakość życia.
Rekordowe osiągnięcia Faber w zakresie jakości swych produktów
- Pierwszy atest jakości ISO 9001 w branży okapów kuchennych.
- atest jakości SGS nr.001 absolutnie pierwszy na świecie.
- Zintegrowany system zarządzania jakością (ISO 9001:2015).
- BHP (OHSAS 18001), certyfikat, system zarządzania środowiskowego (ISO 14001) certyfikowany przez SGS.
- Produkty Faber spełniają najbardziej rygorystyczne kryteria bezpieczeństwa i normy EN 61591 i EN 60704-3.
- Są testowane w autoryzowanym laboratorium wewnętrznym, certyfikowanym przez główne międzynarodowe jednostki certyfikujące.
- IMQ - włoski znak jakości.
- CE - znak bezpieczeństwa UE.
- SEMKO - międzynarodowa certyfikacja Intertek (Etykieta jakości ETL).
- UL - znak jakości w USA i Kanadzie.
- CCC - znak jakości w Chinach.
wewnątrz okapu nie ma ostrych krawędzi. Części szklane są tworzone ze szkła hartowanego. Silniki z zabezpieczeniem termicznym, a także samo-gasnące tworzywa nienaturalne umożliwiają uniknięcie ryzyka zapalenia się i pożaru. Części elektroniczne są adekwatnie izolowane, a wszystkie przewody tak ułożone, żeby uniknąć ryzyka porażenia prądem.
Okapy Faber są łatwe do zainstalowania, gdyż posiadają rozwiązania, które pozwalają zaoszczędzić czas i ułatwiają montaż:
FILTRY Z WĘGLA AKTYWNEGO
w przypadku instalacji okapu Ilma Touch w wersji pochłaniacz należy użyć filtr z węgla aktywnego (kod: 112.0506.172). Zamianę filtrów zalecamy co 2-3 miesiące. Pamiętaj, iż regularna podmiana węglowych filtrów przeciwzapachowych i mycie metalowych filtrów przeciwtłuszczowych zapewnia stosowne działanie okapu.
użytkowanIE, KONSERWACJA I CZYSZCZENIE OKAPU
JAK KORZYSTAĆ Z OKAPU?
śladowe prędkości są w głównej mierze wystarczające podczas gotowania, w czasie którego powstaje mało zapachów i pary, np. W trakcie przyrządzanie makaronów i sosów. Wyższe szybkości są konieczne wtedy, gdy podczas gotowania wydziela się dużo intensywnych zapachów i pary, np. Smażenie i grillowanie lub gotowania kilku potraw równocześnie. Okap może pracować nawet po zakończeniu gotowania, co pozwoli na całkowite usunięcie pary, a także zapachów.
• Włącz okap przed rozpoczęciem gotowania. Dzięki czemu wytworzy się ciąg powietrza, który skieruje opary do otworów zasysających okapu.
• Niskie prędkości są wystarczające podczas gotowania potraw o słabym zapachu, takich jak makarony.
• Wysokie prędkości są niezbędne w trakcie smażenia i gotowania potraw o silnym zapachu i w sytuacji gotowania kilku potraw jednocześnie.
• Zostaw okap włączony poprzez kilka minut po zakończeniu gotowania w celu usunięcia powstałych oparów i zapachów.
JAK DBAĆ O FILTRY?
UWAGA: tłuszcz gromadzący się na filtrach jest łatwopalny – z tego względu potrzebne jest regularne czyszczenie filtrów. Bieżąca obsługa filtrów zapewnia zachowanie trafnej efektywności i wydajności okapu. W każdym okapie kuchennym filtry posiadają ograniczony czas produktywnej filtracji i muszą być okresowo czyszczone, albo wymieniane na nowe. Tylko w ten sposób okap może wydajnie pracować pochłaniając wszelkie opary i zapachy, a Ty możesz oddychać czystym powietrzem w kuchni!
• Filtry metalowe ukryte są pod przednim panelem ozdobnym. Wyjmuje się je bez trudu lekko naciskając na przycisk blokady umieszczony w uchwycie.
• Filtry te należy wyjmować pojedynczo i zachować ostrożność podczas mycia, żeby ich nie uszkodzić. Filtry przeciwtłuszczowe można myć w zmywarce.
• Po umyciu filtry należy wysuszyć. Przed włożeniem ich na miejsce należy upewnić się, że przyciski blokady są widoczne na zewnątrz.
popularne filtry węglowe pracujące w okapie w wersji pochłaniacz nie mogą być ani czyszczone, ani regenerowane. Należy je wymieniać na nowe co cztery miesiące lub częściej, jeżeli okap jest użytkowany intensywnie (ponad 4 godziny dziennie). Faber oferuje filtry węglowe o przedłużonej żywotności, które mogą być regenerowane i wykorzystywane wielokrotnie! w sytuacji podmiany wykonaj poniższe kroki:
• zdejmij metalowy filtr przeciwtłuszczowy,
• wyjmij i wyrzuć zużyty filtr węglowy,
• włóż nowy filtr węglowy,
• załóż metalowy filtr przeciwtłuszczowy. Upewnij się, że zamki filtra są widoczne od spodu okapu.
JAK CZYŚCIĆ OKAP?
Czyszczenie okapu to prosta i szybka czynność, która nie zajmuje dużo czasu, a powoduje, iż Twój okap lśni jak nowy:
- Usuń zanieczyszczenia za pomocą wilgotnej gąbki i niedużej ilości neutralnych środków czyszczących
- Wytrzyj okap wilgotną ściereczką, a następnie wytrzyj go ponownie przy pomocy miękkiej szmatki.
- Wnętrze okapu należy czyścić raz do roku.
- UWAGA! Nie używaj środków czyszczących na bazie kwasów - mogą uszkodzić powierzchnię okapu.
Linia kosmetyków Faber CLIN and CLIN pomaga w konserwacji okapu
Regenerująca pasta i funkcjonalne ściereczki to nadzwyczajna ochrona dla Twojego okapu!
- Regenerująca pasta CLIN and CLIN eliminuje plamy, nieduże rysy oraz niewiele znaczące ślady rdzy, które powstają w wyniku codziennego stosowania przywracając naturalny blask powierzchniom stalowym i wytwarzając powłokę ochronną.
- Ściereczki czyszczące CLIN and CLIN chronią i zabezpieczają powierzchnię stali. Jednorazowe i poręczne są świetne do używania na czystych i suchych powierzchniach.
Poświęć jeszcze chwilę i poznaj markę Faber...
... Wynalazcę progresywnego okapu kuchennego!