Nowsze modele okapów kuchennych wyposażone są w diody LED, które genialnie oświetlenie płyty kuchennej i jej bezpośredniej okolicy. Diody LED w porównaniu z innymi systemami oświetlenia są wyjątkowo ekonomiczne, emitują światło zbliżone do światła naturalnego, zużywają minimalną ilość energii, a w dodatku charakteryzują się wyjątkowo długim (nawet trzykrotnie dłuższym) okresem żywotności. Dobrze przypasowany i poprawnie zainstalowany okap kuchenny z oświetleniem LED stanowi pokaźny składnik wyposażenia kuchni nie tylko z punktu widzenia estetyki, lecz i funkcjonalności.
Z chwilą, gdy w progresywnych mieszkaniach kuchnia awansowała do rangi centralnego wnętrza, poziom hałasu emitowanego przez okap zaczął stanowić ważne kryterium wyboru. Stworzone w ostatnich latach okapy kuchenne są coraz bardziej sprawne, toteż Gorenje coraz częściej stosuje w swych urządzeniach izolację akustyczną.
Także Ty możesz sprawić, że okap w Twojej kuchni będzie działał ciszej:
• Zamiast rozciągliwych przewodów żebrowanych wybierz raczej okrągłe przewody o przygładzonej powierzchni.
• Powietrze przepływające przez nierówne wnętrze elastycznych przewodów stwarza większy hałas.
• Trzymaj się ściśle wytycznych dotyczących zalecanych średnic przewodów instalowanych w całym systemie odpowietrzającym.
• Przewody rurowe można zaizolować, co pozwoli zredukować możliwość gromadzenia się w nich kondensatu.
Poziom natężenia hałasu wyraża się w decybelach (dB). Przeciętny poziom hałasu generowany przez okap kuchenny wynosi 55 dB.
• Nie zapomnij włączyć okapu przed rozpoczęciem gotowania. W ten sposób zwiększysz jego produktywność.
• Okap pozostaw włączony jeszcze przez około 10 – 15 minut po zakończeniu gotowania. To pozwoli pousuwać z powietrza resztki oparów.
• podczas używania okapu nie otwieraj w kuchni okna, aby nie zaburzyć korzystnej cyrkulacji powietrza i nie zniwelować efektu podciśnienia.
• aby uzyskać maksymalną skuteczność wietrzenia, wybierz okap kuchenny posiadający przynajmniej taką samą szerokość, jak płyta do gotowania.
Jaka powinna być sprawność nowego okapu kuchennego? Jest to w pokaźnej mierze uzależnione od wielkości kuchni, w której będzie on zainstalowany. Przyjmuje się, że w ciągu 1 h okap powinien odfiltrować powietrze w kuchni 10-20 razy. W kuchni o wymiarach 4 x 4 m i wysokości 2,5 m jest to około 400–800 m3 powietrza/h. Ponieważ podczas korzystania z okapu kuchennego nie sposób uniknąć znikomych strat ciśnienia ważne jest, żeby przestrzegać następujących zasad:
• do montażu zawsze stosować przewody odprowadzające o zalecanej średnicy (Ø). Średnica jest przekazana na przewodzie
• jeśli jest to realne, należy używać gładkich przewodów, które zmniejszają opory powietrza
• instalacja przyłączeniowa powinna być w miarę możliwości jak najkrótsza i pozbawiona niepotrzebnych zakrętów.
• Należy unikać ostrych zmian kierunku przebiegu przewodów. Kabel instalacyjny lepiej jest poprowadzić łagodnymi łukami, tak by powietrze miało łatwiejszą drogę i by uzyskać jak najmniejsze straty ciśnienia.